Pokreće se "Karavan omladinskog preduzetništva"

Bez autora
Feb 10 2016

Privredna komora Srbije podržala je manifestaciju „Karavan omladinskog preduzetništva“ kako bi se mladi širom Srbije što bolje informisali i edukovali o mogućnostima osnivanja firmi i pokretanja sopstvenog biznisa.PKS u saradnji sa Ministarstvom privrede, organizacijom Privredni forum mladih i Studentskom konferencijom Univerziteta Srbije u „Godini preduzetništva“ organizuje „Karavan omladinskog preduzetništva“ sa ciljem povećanja zaposlenosti mladih. Karavan će, u prvoj fazi, od 17. februara do 11. aprila 2016. obići regionalne i studentske centre u Srbiji – Suboticu, Novi Sad, Kragujevac, Novi Pazar, Niš.

Karavan omladinskog preduzetništva i zapošljavanja mladihPrivredna komora Srbije podržala je manifestaciju „Karavan omladinskog preduzetništva“ kako bi se mladi širom Srbije što bolje informisali i edukovali o mogućnostima osnivanja firmi i pokretanja sopstvenog biznisa, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS.

PKS u saradnji sa Ministarstvom privrede, organizacijom Privredni forum mladih i Studentskom konferencijom Univerziteta Srbije u „Godini preduzetništva“ organizuje „Karavan omladinskog preduzetništva“ sa ciljem povećanja zaposlenosti mladih.

Karavan će, u prvoj fazi, od 17. februara do 11. aprila 2016. obići regionalne i studentske centre u Srbiji – Suboticu, Novi Sad, Kragujevac, Novi Pazar, Niš, najavio je Čadež na konferenciji za novinare i podsetio da je Vlada Srbije proglašenjem 2016. godinom preduzetništva, taj segment poslovanja postavila kao prioritet i obezbedila značajna sredstva za razvoj privatnog biznisa.

PKS je takođe, u nameri da podstakne razvoj preduzetništva, unapredila onlajn servis pa se u kratkom roku mogu dobiti sve informacije važne za pokretanje biznisa i otvaranje firmi, istakao je Čadež.

Predsednik PKS upozorio je da u Srbiji ima 150. 000 mladih uzrasta između 15 i 24 godine koji niti rade, niti se školuju. To je poražavajući podatak kojem društvo mora da se posveti, rekao je Čadež, navodeći da je u preduzetništvu mladih veliki potencijal da se taj problem reši.

Ukazao je i na potrebu uvođenja sistema dualnog obrazovanja, kojim se razvijene ekonomije bore protiv nezaposlenosti mladih. Sistem dualnog obrazovanja, po rečima predsednika PKS,  potreban je Srbiji, jer dve trećine đaka upisuje stručne škole, ali je pitanje koliko stečeno znanje mogu da primene u modernom poslovnom okruženju. 

Dušan Korunoski, savetnik u Ministarstvu privrede očekuje da će mladi iskoristiti Godinu preduzetništva i biti hrabri da počnu sopstveni biznis. Ističe da danas mladi imaju mnogo više šansi i sredstava za početak biznisa. „Ova generacija mladih preduzetnika trebalo bi da pokaže više entuzijazma i odlučnosti nego moja generacija“, poručio je Korunoski dodajući da je danas društvo sazrelo da prepozna da preduzetništvo predstavlja preuzimanje odgovornosti za inovativnost i kreativnost, nešto što vuče društvo napred. 

Direktor firme „KreITive“ Nemanja Timotijević primer je uspeha mladih preduzetnika. Kako je objasnio, njegova firma počela je da radi pre četiri godine zasnovana na entuzijazmu nekoliko ljudi, a sada ima 30 zaposlenih i prisutna je na tržištu Ujedinjenih Arapskih Emirata. 

Koordinator projekta Vladimir Radovanović predočio je da cilj „Karavana omladinskog preduzetništva“ pospešivanje novoosnovanih preduzeća koja će omogućiti otvaranje novih radnih mesta, smanjiti nezaposlenost i doprineti jačanju domaće privrede.

Na kraju prve faze planirana je petodnevna konferencija u Beogradu „Privredni forum mladih“ koja će promovisati 60 uspešnih mladih preduzetnika. U drugoj fazi, od 16. maja do 16. septembra „Karavan“ će obići većinu gradova u od Subotice na severu do Vranja na jugu u kojima postoje kapaciteti za organizaciju panela. Za oktobar je planirana u Beogradu konferencija na temu „Sprovođenje i pospešivanje startap ekosistema“ kojom se završava druga faza projekta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik